wyżywienie

Ile dni

5

Numer jadłospisu

Jadłospis B - lipiec

Posiłki

I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek

Przypisana grupa żywieniowa

Nazwa grupy: ŻŁOBEK (grupa)

Norma na energię dla podanej grupy

1000 kcal

Wybrane posiłki mają zapewnić % dziennego zapotrzebowania według powyższej normy na energię

70 – 75 %

Wybrane posiłki mają zapewnić energię na poziomie

Węglowodanów 55 %, Białka 15 %, Tłuszczów 30%

 

 

 

 

 

 

ALERGENY

A1- zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies

A3- jajka i produkty pochodne

A4- ryby i produkty pochodne

A5- orzechy i produkty pochodne

A6- soja i produkty pochodne

A7- mleko i produkty pochodne, łącznie z laktozą

A8- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne;

A9- Seler i produkty pochodne

A10- gorczyca

A11- sezam

A12 dwutlenek węgla oraz siarczany

A13 Łubiny oraz produkty przygotowywane na ich bazie

A14 mięczaki oraz produkty przygotowywane na ich bazie

Posiłki dla dzieci, które zmagają się ze skazą białkową są do wglądu w biurze u Intendenta Żłobka. Z różnych przyczyn jadłospis może ulec niewielkiej zmianie.

 

Poniedziałek

Śniadania (I i II)

Alergeny(A1,A7)

Obiad

Alergeny(A1,A7,A9)

Podwieczorek

Alergeny (A1)

 

Zupa mleczna na płatkach ryżowych + pieczywo graham posmarowane masłem i dżemem truskawkowym o obniżonej zawartości cukrów prostych + niesłodzona herbata rumiankowa lub woda do picia. Składniki: płatki ryżowe 15g, mleko spożywcze 3,2% 150g, chleb graham 15g, masło prawdziwe 2g, dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukrów prostych 5g, herbata lub woda do picia 150 ml

 

 

Zupa: Pomidorowa. Składniki: pomidory 30g, marchew 30g, seler 20g, pietruszka 20g, por 15g, makaron 10g, przecier pomidorowy 3g, śmietana 30% 10g, masło prawdziwe 5g, koper i natka pietruszki 1g

 

II danie: Racuchy z jabłkami + woda do picia. Składniki: mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 50g, mąka pszenna 35g, olej rzepakowy 4g, twaróg półtłusty 50g, jabłko 30g, drożdże i cukier waniliowy 1g

Rogal maślany + sok owocowy

 

Składniki:

 

1. Rogal maślany 20g

 

2. Sok owocowy 100g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

Śniadania (I i II)

Alergeny(A1,A7)

Obiad

Alergeny(A1,A7,A9)

Podwieczorek

Alergeny(A1,A7,A8)

Pieczywo wieloziarniste posmarowane masłem + parówka drobiowa wysokiej jakości z keczupem + warzywa + kawa zbożowa lub woda do picia.

Składniki: chleb wieloziarnisty 25g, parówka drobiowa 30g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu – 100 g, kawa zbożowa 2g, masło prawdziwe 2g, keczup 2g, papryka czerwona 20g, ogórek zielony 20g, rzodkiewka 10g

 

Zupa: Szparagowa. Składniki: fasolka szparagowa żółta 30g, ziemniaki 50g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, por 15g, śmietana 30% - 5g, masło prawdzie 2g, koper i natka pietruszki 1g,

 

 

II danie: Pieczone nuggetsy z ryżem + surówka z pomidorów + woda do picia. Składniki: mięso z piersi kurczaka 25g, ryż biały 40g, pomidory 25g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 10g, mąka pszenna 5g, jaja kurze 2g, płatki kukurydziane 1g, olej rzepakowy 4g, jogurt naturalny 5g, szczypiorek 2g.

 

 

 

Jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami + wafelki zbożowe. Składniki: Jogurt naturalny 2% 100g, truskawki 40g, wafle zbożowe 20g, migdały 2g

 

 

 

Środa

Śniadania (I i II)

Alergeny(A1,A7)

Obiad

Alergeny(A3,A7,A9)

Podwieczorek

Alergeny()

Pieczywo baltonowskie posmarowane masłem i twarożkiem z rzodkiewką, szczypiorkiem + warzywa + kakao lub woda do picia. Składniki: pieczywo baltonowskie 30g, masło 3g, ser twarogowy półtłusty 25g, mleko spożywcze 3,2 % tłuszczu 100g, kakao 2g, szczypiorek 1g, rzodkiewka 10g, papryka czerwona 20g, pomidor 20g ogórek zielony 10g,

 

 

Zupa: Ogórkowa. Składniki: ogórki kiszone 30g, ziemniaki 50g, marchew 30g, seler 20g, pietruszka 20g, por 15g, śmietana 30% - 5g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g.

 

II danie: Zapiekanka z mięsem i warzywami + woda do picia. Składniki: Ziemniaki 150g, mięso z podudzia indyka 30g, ser żółty 30g, brokuły 20g, papryka czerwona 20g, cebula 10g, śmietana 30% 5g, jaja kurze 2g.

 

 

Owoc + chrupki

 

1. Arbuz 150g

 

2. Chrupki kukurydziane 10g

 

 

 

 

 

Czwartek

Śniadania (I i II)

Alergeny(A1,A7)

Obiad

Alergeny(A1,A3,A7,A9)

Podwieczorek

Alergeny(A1,A3,A7)

Kasza manna na mleku z sokiem malinowym + banan + niesłodzona herbata owocowa lub woda do picia.

Składniki: kasza manna 15g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 100g, sok malinowy 1g, banan 40 g

Zupa: Jarzynowa. Składniki: ziemniaki 50g, kalafior 50g, brukselka 20g, marchew 30g, seler 20g, por 20g, pietruszka 20g, śmietana 30% - 5g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g

 

II danie: Kotlet jajeczny z kaszą jęczmienną w sosie chrzanowym + sałata z jogurtem i szczypiorkiem + woda do picia. Składniki: jaja kurze 65g, kasza jęczmienna 40g, oliwa z oliwek 3g, bułka tarta 2g, sałata 20g, jogurt naturalny 2% - 5g, szczypiorek 2g, masło 1g, śmietana 30% - 10g, chrzan 1g.

Maślanka zmiksowana z owocami + biszkopty

Składniki: maślanka 160g, brzoskwinia 20g, maliny 20g, biszkopty 10g

 

Piątek

Śniadania(I i II)

Alergeny(A1,A7)

Obiad

Alergeny(A1,A3,A7,A9)

Podwieczorek

Alergeny()

Pieczywo ziemniaczane posmarowane masłem z serem żółtym + warzywa + kakao lub woda do picia

Składniki: pieczywo ziemniaczane 40g, ser gouda 20g, masło 2g, kakao 2g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 100g, papryka czerwona 20g, pomidor 20g, ogórek zielony 10g, sałata 5g

 

 

 

 

Zupa: Krem z cukinii. Składniki: cukinia 50g, ziemniaki 50g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, por 15g, śmietana 30% 10g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g.

 

II danie: Pieczone kuleczki z mintaja z ziemniakami w sosie paprykowym + surówka z kiszonej kapusty + woda do picia. Składniki: mintaj 50g, ziemniaki 150g, kapusta kiszona 30g, papryka czerwona 20g, śmietana 30% - 10g, olej rzepakowy 4g, czosnek 1g, cebula 1g, bułka tarta 2g, mąka pszenna 1g, jaja kurze 3g, koperek 1g

Owoc

 

1. Jabłko 120g

 

Zobacz lokalizację

Sprawdź jak do nas dojechać