Ile dni | 5 |
Numer jadłospisu | Jadłospis B - lipiec |
Posiłki | I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek |
Przypisana grupa żywieniowa | Nazwa grupy: ŻŁOBEK (grupa) |
Norma na energię dla podanej grupy | 1000 kcal |
Wybrane posiłki mają zapewnić % dziennego zapotrzebowania według powyższej normy na energię | 70 – 75 % |
Wybrane posiłki mają zapewnić energię na poziomie | Węglowodanów 55 %, Białka 15 %, Tłuszczów 30% |
ALERGENY | A1- zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies A3- jajka i produkty pochodne A4- ryby i produkty pochodne A5- orzechy i produkty pochodne A6- soja i produkty pochodne A7- mleko i produkty pochodne, łącznie z laktozą A8- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne; A9- Seler i produkty pochodne A10- gorczyca A11- sezam A12– dwutlenek węgla oraz siarczany A13– Łubiny oraz produkty przygotowywane na ich bazie A14– mięczaki oraz produkty przygotowywane na ich bazie |
Posiłki dla dzieci, które zmagają się ze skazą białkową są do wglądu w biurze u Intendenta Żłobka. Z różnych przyczyn jadłospis może ulec niewielkiej zmianie. |
Śniadania (I i II) Alergeny(A1,A7) | Obiad Alergeny(A1,A7,A9) | Podwieczorek Alergeny (A1)
|
Zupa mleczna na płatkach ryżowych + pieczywo graham posmarowane masłem i dżemem truskawkowym o obniżonej zawartości cukrów prostych + niesłodzona herbata rumiankowa lub woda do picia. Składniki: płatki ryżowe 15g, mleko spożywcze 3,2% 150g, chleb graham 15g, masło prawdziwe 2g, dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukrów prostych 5g, herbata lub woda do picia 150 ml
| Zupa: Pomidorowa. Składniki: pomidory 30g, marchew 30g, seler 20g, pietruszka 20g, por 15g, makaron 10g, przecier pomidorowy 3g, śmietana 30% 10g, masło prawdziwe 5g, koper i natka pietruszki 1g
II danie: Racuchy z jabłkami + woda do picia. Składniki: mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 50g, mąka pszenna 35g, olej rzepakowy 4g, twaróg półtłusty 50g, jabłko 30g, drożdże i cukier waniliowy 1g | Rogal maślany + sok owocowy
Składniki:
1. Rogal maślany 20g
2. Sok owocowy 100g
|
Wtorek | ||
Śniadania (I i II) Alergeny(A1,A7) | Obiad Alergeny(A1,A7,A9) | Podwieczorek Alergeny(A1,A7,A8) |
Pieczywo wieloziarniste posmarowane masłem + parówka drobiowa wysokiej jakości z keczupem + warzywa + kawa zbożowa lub woda do picia. Składniki: chleb wieloziarnisty 25g, parówka drobiowa 30g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu – 100 g, kawa zbożowa 2g, masło prawdziwe 2g, keczup 2g, papryka czerwona 20g, ogórek zielony 20g, rzodkiewka 10g
| Zupa: Szparagowa. Składniki: fasolka szparagowa żółta 30g, ziemniaki 50g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, por 15g, śmietana 30% - 5g, masło prawdzie 2g, koper i natka pietruszki 1g,
II danie: Pieczone nuggetsy z ryżem + surówka z pomidorów + woda do picia. Składniki: mięso z piersi kurczaka 25g, ryż biały 40g, pomidory 25g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 10g, mąka pszenna 5g, jaja kurze 2g, płatki kukurydziane 1g, olej rzepakowy 4g, jogurt naturalny 5g, szczypiorek 2g.
| Jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami + wafelki zbożowe. Składniki: Jogurt naturalny 2% 100g, truskawki 40g, wafle zbożowe 20g, migdały 2g
|
Środa | ||
Śniadania (I i II) Alergeny(A1,A7) | Obiad Alergeny(A3,A7,A9) | Podwieczorek Alergeny() |
Pieczywo baltonowskie posmarowane masłem i twarożkiem z rzodkiewką, szczypiorkiem + warzywa + kakao lub woda do picia. Składniki: pieczywo baltonowskie 30g, masło 3g, ser twarogowy półtłusty 25g, mleko spożywcze 3,2 % tłuszczu 100g, kakao 2g, szczypiorek 1g, rzodkiewka 10g, papryka czerwona 20g, pomidor 20g ogórek zielony 10g,
| Zupa: Ogórkowa. Składniki: ogórki kiszone 30g, ziemniaki 50g, marchew 30g, seler 20g, pietruszka 20g, por 15g, śmietana 30% - 5g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g.
II danie: Zapiekanka z mięsem i warzywami + woda do picia. Składniki: Ziemniaki 150g, mięso z podudzia indyka 30g, ser żółty 30g, brokuły 20g, papryka czerwona 20g, cebula 10g, śmietana 30% 5g, jaja kurze 2g.
| Owoc + chrupki
1. Arbuz 150g
2. Chrupki kukurydziane 10g |
Czwartek | ||
Śniadania (I i II) Alergeny(A1,A7) | Obiad Alergeny(A1,A3,A7,A9) | Podwieczorek Alergeny(A1,A3,A7) |
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym + banan + niesłodzona herbata owocowa lub woda do picia. Składniki: kasza manna 15g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 100g, sok malinowy 1g, banan 40 g | Zupa: Jarzynowa. Składniki: ziemniaki 50g, kalafior 50g, brukselka 20g, marchew 30g, seler 20g, por 20g, pietruszka 20g, śmietana 30% - 5g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g
II danie: Kotlet jajeczny z kaszą jęczmienną w sosie chrzanowym + sałata z jogurtem i szczypiorkiem + woda do picia. Składniki: jaja kurze 65g, kasza jęczmienna 40g, oliwa z oliwek 3g, bułka tarta 2g, sałata 20g, jogurt naturalny 2% - 5g, szczypiorek 2g, masło 1g, śmietana 30% - 10g, chrzan 1g. | Maślanka zmiksowana z owocami + biszkopty Składniki: maślanka 160g, brzoskwinia 20g, maliny 20g, biszkopty 10g |
Piątek | ||
Śniadania(I i II) Alergeny(A1,A7) | Obiad Alergeny(A1,A3,A7,A9) | Podwieczorek Alergeny() |
Pieczywo ziemniaczane posmarowane masłem z serem żółtym + warzywa + kakao lub woda do picia Składniki: pieczywo ziemniaczane 40g, ser gouda 20g, masło 2g, kakao 2g, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu 100g, papryka czerwona 20g, pomidor 20g, ogórek zielony 10g, sałata 5g
| Zupa: Krem z cukinii. Składniki: cukinia 50g, ziemniaki 50g, marchew 30g, pietruszka 20g, seler 20g, por 15g, śmietana 30% 10g, masło 1g, koper i natka pietruszki 1g.
II danie: Pieczone kuleczki z mintaja z ziemniakami w sosie paprykowym + surówka z kiszonej kapusty + woda do picia. Składniki: mintaj 50g, ziemniaki 150g, kapusta kiszona 30g, papryka czerwona 20g, śmietana 30% - 10g, olej rzepakowy 4g, czosnek 1g, cebula 1g, bułka tarta 2g, mąka pszenna 1g, jaja kurze 3g, koperek 1g | Owoc
1. Jabłko 120g |